Stängsel för frigående grisar


Stängsel för utegrisar

När grisen får uppehålla sig i naturen märker man snabbt av djurens naturliga entusiasm för att böka i jorden. Vi på Poda Stängsel har tillverkat stängsel för grisar i mer än 40 år och har skaffat oss stora erfarenheter inom området.

Ett effektivt stängsel

Unga eller vuxna grisar inhägnas effektivt med nätstängsel och vanligtvis används ett 80 cm högt Poda Supernet. Poda Supernet är extra robust utfört i ”high tensile”-stål och konstruerat med den särskilda ”Tight-lock”-knuten i alla trådskarvar. På stängselstolparnas innersida monteras dessutom eltrådar på lämpliga isolatorer. Grisarnas naturliga instinkt att böka upp jord och stenar från marken innebär att eltrådarna inte får monteras för lågt. Om trådarna täcks av jord kommer aggregatets impulser att avledas och det elektriska stängslet kommer inte längre att respekteras av djuren.

Smågrisar är ett lätt byte

I områden med stor belastning från rovdjur – särskilt från rävar och vargar – måste instängslingen säkras effektivt mot intrång på området. Annars kommer man snart att märka att smågrisar försvinner från instängslingen. Nätstängslet bör därför vara betydligt högre (ca 160 cm) och det ska dessutom monteras extra eltrådar på utsidan av stängslet. Detta förhindrar rovdjur från att ta sig över stängslet. Samtidigt placeras ett ca 1 m brett nätstängsel vågrätt på marken framför stängslet. Vanligtvis kommer rovdjur att försöka gräva sig in nära stängslet och nätet på marken förhindrar dem från att gräva sig under instängslingen. Se konkreta förslag på stängsel på våra stängsel.

Larm om stängslet inte fungerar

Poda Stängsel är utrustade med aggregat med larm som aktiveras om det inte är tillräcklig spänning i eltråden. Därmed kan du snabbt åtgärda fallande spänning – ex. vid avledning från hög vegetation eller vid skador på stängslet som orsakats av olyckor, avbrutna grenar eller nedfallna träd. Ett annat alternativ är det smarta Poda SMS Alarm, som konstant övervakar stängslet och som kan användas med alla typer av aggregat.

Kontakta oss för rådgivning om korrekt och effektiv instängsling av dina utegrisar!

 

 

 

Skicka ett meddelande och få ett svar från ditt lokala Poda-center


 

© Poda A/S 2022