FAQ – 10 frågor och svar om stängsel till hästar

Hästar är några av de svåraste djuren att stängsla in och det finns många saker att tänka på när man skapar en hästhage. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om häststängsel för att hjälpa dig att välja rätt stängsellösning för dig och dina hästar.

I den här artikeln hittar du svaren på:

  • Vad är det bästa stängslet för hästar?
  • Hur gör jag en hästhage?
  • Hur stor ska en hästhage vara för en häst?
  • Hur högt ska ett stängsel/staket vara för hästar?
  • Hur många rader av slanor eller stängseltråd ska det vara i ett häststängsel?
  • Hur mycket ström ska det vara i ett häststängsel ?
  • Är ett elstängsel dyrt i elkostnad?
  • Vad är det säkraste stängslet för hästar?
  • Hur mycket kostar ett häststängsel?
  • Vad är det billigaste häststängslet?

Om du har en fråga som du inte hittar svaret på, tveka inte att kontakta oss. Ditt lokala Poda-center är expert på staketlösningar och ger dig gärna råd om staketkonstruktion, material, felsökning, underhåll och mycket mer.

1. Vad är det bästa stängslet för hästar?

När det gäller hästars säkerhet och risken för skador anses ett slanstaket vara en mycket säker typ av stängsel, särskilt om det kompletteras med en extra eltråd. Detta beror på att ett slanstaket är en stabil, fysisk barriär som också är väl synlig för hästar. Eltråden fungerar som en psykologisk barriär och ger hästarna respekt för stängslet, så att de håller sig på avstånd.

Ett rent elstängsel är mer ekonomiskt än ett slanstaket och kan vara en bra lösning. Var dock medveten om att det också finns en högre risk för olyckor där en häst springer in i elstängslet eller trasslar in sig i stängseltråden. Ett elstängsel för hästar ställer därför höga krav på korrekt installation och underhåll - och på själva stängseltrådens kvalitet. Hos Poda Stängsel har vi bäst erfarenhet av Hippolux, som är en stark ståltråd med plasthölje. Hippolux leder elektricitet bra, är lätt att hålla spänd och manteln skyddar hästarna från skärskador om de kommer i närkontakt med stängslet.

Se våra häststängsel här

2. Hur gör jag en hästhage?

Här är de viktigaste sakerna att tänka på:

  • Skapa en rymlig paddock. Bra utrymme innebär bättre välbefinnande och högre säkerhet.
  • Välj en säker typ av staket som är utformat för hästar.
  • Om möjligt, bygg en hästhage med rundade hörn.
  • Skapa en "sandlåda" i mitten av hagen där hästarna kan rulla sig. Hästar brukar rulla sig där marken är blottad från gräs, och det är ofta precis intill staketet. Var det finns risk att de fastnar med benen i stängslet.
  • Undvik ledöppningar nära paddockens hörn. De ska vara gott utrymme för hästarna att kivas men samtidigt kunna undvika varandra när det är aktivitet vid ledöppningen.
  • Använd helst fasta grindar i ledöppningen. En fast grind gör det mycket enklare och säkrare att hantera hästarna vid in- och utpassering.
  • Undvik ledöppningar med spiralfjädrar, som oavsiktligt kan fastna i hästens svans.
  • För ledöppningar med elektriska trådar/band (t.ex. gummirep eller självrullande led) måste strömmen ledas under ledöppningen i en jordkabel så att det bara finns ström på ledöppningen när den är stängd.
  • Se till att det finns dricksvatten i hagen så att hästarna alltid har tillgång till färskt vatten.
  • Se till att hästarna har skydd mot både sol och dåligt väder, t.ex. genom att ha ett vindskydd i hagen.

3. Hur stor bör en hästhage vara?

Hästar trivs bäst när de har gott om utrymme och kan röra sig fritt och naturligt varje dag. Storleken på hagen ska anpassas till den eller de hästarna som ska vistas där. En stor hage innebär också att hästarna löper mindre risk att kollidera med staketet och skada sig.

4. Hur högt ska ett staket vara för hästar?

Höjden på staketet bör anpassas efter de största hästarna som ska vistas i hagen.

👍En tumregel är att låta staketets höjd motsvara hästens mankhöjd x 0,75 - 0,8.

 

5. Hur många rader av slanor eller stängseltråd ska det finnas i ett häststängsel?

Ett häststängsel bör ha minst 2 slanor eller tråd/band i olika höjd, men kom ihåg att stängslet ska avspegla alla hästar i hagen. Särskilt om hästarna är av mycket olika storlek är det nödvändigt med extra rader av slanor eller tråd/band

📏Stängsel med 2 rader av slanor/tråd/band kan användas för stängselhöjder på 90–120 cm.

📏I ett 120 cm staket monteras de på en höjd av 70 och 120 cm över marken.

📏Stängsel med 3 rader av slanor/tråd/band kan användas för stängselhöjder på 120–140 cm.

📏I ett staket på 140 cm monteras de vanligtvis på en höjd av 60, 100 och 140 cm över marken.

6. Hur mycket ström behövs i ett häststängsel?

Strömmen i ett elstängsel mäts i volt, även känt som spänning. Du mäter spänningen mellan jord och stängseltråd med en voltmätare eller en speciell stängseltestare.

⚡ För att elstängslets stötar ska vara tillräckligt kraftiga måste du alltid kunna mäta minst 3 000 volt överallt på elstängslet - och helst mer. I ett väldimensionerat och väl underhållet elstängsel kan du normalt mäta mer än det dubbla.

Spänningen på stängseltråden kommer att minska ju längre bort från el aggregatet du mäter. Detta beror på det elektriska motståndet i själva stängseltråden och avledning (ev kortslutning) från till exempel högt ogräs och sly. Se därför till att du mäter runt hela stängslet - även längst bort i hagen.

7. Är ett elstängsel dyrt i el?

💰 Ett elstängsel har en mycket låg strömförbrukning.

💰 Vanligtvis har ett elstängsel en effekt på 6-10 watt, och även om det är påslaget 24 timmar om dygnet året runt motsvarar det en årlig strömförbrukning på 52-88 kWh.

💰 Det är en årlig kostnad på ett par hundra kronor.

Av säkerhetsskäl rekommenderar vi också att elstängslet är permanent påslaget istället för att slås på och av varje gång hästarna släpps in och ut ur hagen. Detta för att undvika olyckor som orsakas av att man glömmer att slå på stängselsaggregaten igen.

8. Vilket är det säkraste häststängslet?

Du bör alltid ha säkerheten i åtanke när det gäller häststängsel. Hästar är ett av de mest svåraste djuren att stängsla in, på grund av deras natur och det faktum att de är flockdjur. Hästar har utmärkt hörsel men relativt dålig syn. Eftersom flykten är hästens bästa försvar, händer det att hästar springer rakt in i stängsel eller ledöppning.

Det finns inget staket som är 100 % riskfritt, och i slutändan är valet av staket också en fråga om ekonomi och vad som är praktiskt möjligt.

För permanenta hästhagar och ridbanor rekommenderar vi på Poda Stängsel ett fast slanstaket, försett med strömförande trådar på insidan av staketet. Om du är ute efter ett rent elstängsel (dvs. ett stängsel med endast strömförande trådar istället för slanor i trä) har vi bäst erfarenhet av Hippolux.

9. Hur mycket kostar ett häststängsel?

När vi talar om priset på ett stängsel beror det på stängslets längd, men också på antalet hörn, ändar, grindöppningar och markförhållanden.

En ledöppning kan göras på flera olika sätt och till olika priser: från en enkel strömförande elastisk fjäderlänk med ett ledat handtag till vackra grindar i hårdträ.

I synnerhet ett elstängsel kräver särskilt starka stolpar för hörn och ändar och måste konstrueras med specialmaterial, vilket påverkar staketets totala pris. Dessutom tillkommer kostnader för elaggregat jordning och kabeldragning.

Även om det finns många variabler att ta hänsyn till, kan du ändå få en uppfattning om vad ett häststängsel kostar genom att börja med staketets pris per meter. Detta är materialkostnaden för en meter staket, mätt i mitten av en sträcka. Det löpande meterpriset för material till ett häststängsel varierar från cirka 25 kr per meter till cirka 1 000 kr per meter.

Priser per löpmeter för varje staket finns på respektive produktsida. Se våra häststängsel här

10. Vilket är det billigaste häststängslet?

Ett helt elektriskt trådstängsel är det mest ekonomiska häststängslet att köpa. Även om ett elstängsel kräver ett elaggregat och hörnstolpar i trä etc., är materialkostnaden för ett elstängsel i toppklass vanligtvis mindre än en fjärdedel av kostnaden i jämförelse med det mest ekonomiska häststängslet i trä av god kvalitet.

Varför välja Poda?

Lång erfarenhet

Totalleverantör

Vi tänker på miljön

Garanti för kvalitet