Kontrollera ditt elstängsel

I denna artikel visar vi dig hur du gör och vad du ska tänka på när du gör en inspektion av ditt elstängsel.

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar ditt elstängsel. Om ditt elstängsel inte fungerar som det ska kommer djuren snabbt att tappa respekten för stängslet och det finns risk för att de försöker bryter sig ut ur inhägnaden och riskerar att skada sig själva i stängslet samt ev. orsakar allvarliga trafikolyckor.

Vi har delat upp kontrollen av elstängslet i 4 delar:

  1. Kontroll av aggregatet
  2. Kontroll av spänningen på elstängslet
  3. Kontroll av elstängslets jordning
  4. Inspektion av stängslet

1. Fungerar aggregatet som det ska?

Aggregatet är motorn i ditt elstängsel. Så starta med att kontrollera att det fungerar som det ska. Därmed får du även en bra utgångspunkt när du efterföljande mäter effekten ute på stängselslinjen.

Spänningsgivaren har minst två anslutningar/kontakter:

🔴 Den röda till stängseltråden.

🟢 Den gröna till jordningen.

Stäng av spänningsgivaren och koppla av stängselkontakten (den röda).

Slå på aggregatet igen och mät nu spänning mellan röd och grön kontakt med en digital voltmätare. Håll voltmätarens lilla jordspett mot jordkontakten (den gröna) och metallspröten på själva voltmätaren mot stängselkontakten (den röda), Är spänningen mindre än 6 000 Volt (6 kilovolt)? Så är aggregaten troligen defekt och ska till reparation.

✅ Är spänningen 6 000 Volt eller mer så är aggregatet ok. Lägg talet på minnet, du ska nämligen använda det senare.

Slå nu av strömmen igen till aggregaten för att ansluta stängsellinjen till den röda kontakten. Slå därefter på strömmen igen så du kan kontrollera ledarna/tråden längs med stängselslinjen.

2. Är det full power på ledningstråden?

Ett elstängsel ger endast en stöt, när man rör jord och tråd samtidigt. Därför ska den gröna kontakten vara ansluten ett eller flera jordspett som sitter i jorden. Detta är nämligen en vanlig felkälla, som resulterar i nedsatt effekt på stängseltråden. Låt oss se hur bra ditt elstängsel fungerar.

Mät spänningen på själva stängseltråden med en digital voltmätare. Mät på den del av stängslet som är längst bort från aggregatet. Håll voltmätarens metallspröt mot stängseltråden och säkra dig att voltmätarens lilla jordspett sitter gott i jorden. Avläs spänningen och jämför det värdet med det du fick från mätningen på aggregatet. (Se del 1)

✅ Är skillnaden mellan de två värden mindre än 1 500 Volt så fungerar jordning och stängselslinjen som det ska.

❌ Är skillnaden större än 1 500 Volt, så är det ett tecken på dålig jordning eller något som gått sönder eller fallit ned på stängsels tråden. Så en kontroll behöver företagas.

Titta på videon nedan med de olika enheterna för att mäta ditt elstängsel: 

3. Kontroll av jordningen

Om spänningen inte är inom gränsen så är den vanligaste orsaken en dålig jordning. Gör så här för att kontrollera om jordningen är tillräckligt bra. Stäng av aggregatet och förbered en tillfällig kortslutning som ska reducera spänningen till under 1 000 Volt. Skapa en kortslutning genom att 100m bort från jordningen slå ned en järnstolpe som du lägger mot stängseltråden. När du slår på aggregatet igen går det ett kraftigt flow av spänning både genom stängseltråden och vidare genom marken till jordningen. Om jordningen inte är tillräckligt bra fortplantar sig strömmen till allt möjligt annat. Man kan faktiskt märka det genom att lägga en hand på jordspettet och den andra handen på jorden bredvid. Men var försiktig, det är risk för att få en stöt. Använd i stället en digital voltmätare där du helt precis kan mäta ”overflowet”.

✅ Är spänningen under 300 Volt. Så är jordningen, tillräckligt bra.

❌ Är spänningen över 300 Volt? Så är jordningen otillräcklig.

Få en bättre jordförbindelse

Ofta ser vi att jordningen är underdimensionerad. Många blir överraskade över det antal jordspjut som krävs för att få en tillräcklig jordning.

👍 En tumregel är att det ska användas ett standard jordspjut per 3 Joule energi som aggregatet kan sända ut. Gallaghers M1400 till exempel, har en kapacitet på upp till 12 Joule, vilket resulterar i utgångspunkt 4 jordspjut.

För att förbättra jordningen kan du göra flera saker:

👉 Först och främst, öka antalet jordspett tills du mäter mindre än 300 Volt i ovan mätning. Jordspjuten ska placeras med 3m avstånd emellan varandra och ska vara sammankopplade med en kraftig kabel.

👉 Kom även ihåg att hålla avstånd till eventuella andra jordningar och elektriska installationer.

👉 Jordförhållandena gör också en skillnad på hur bra jordning man kan uppnå. I sandig mark är det en fördel att använda jordspjut som kommer längre ner i jorden. Lösningen är en koppling som kopplar ihop flera jordspjut ovanpå varandra.

👉 Ett gammalt trick för att skapa bättre jordförhållanden till jordningen är att salta jorden rund jordspjuten för att öka ledningsförmågan. Är jorden väldigt torr så kan du hos Poda köpa en produkt som heter Bentonit. Det är en blandning av salt och väldigt absorberande vulkanisk lerart, som håller extra bra på fukten vilket resulterar i bättre ledningsförmåga omkring jordspetten.

👉 Jordspjutens profil har även betydelse för hur bra de fungerar. Till exempel är Poda´s Kiwitah jordspjut utformade så att de har en fem gånger så stor kontaktyta i förhållande till ett vanligt runt jordspjut. Du kan räkna med att ett Kiwitah ersätta tre vanliga runda.

Se Podas jordspjut här

4. Inspektera stängselslinjen

1. Anslut stängslet till aggregatet efter att du har mätt spänningen utan anslutet stängsel, och mät nu på aggregatet med voltmätaren igen.

❗ Har spänningen fallit mycket i förhållande till det du mätte utan anslutet stängsel, finns det ett eller flera fel längs stängsellinjen.

Ett stort spänningsfall är oftast orsakat av det ligger något på tråden och avleder ström. Speciellt när det är fuktigt, kan vegetation som är i kontakt med tråden, avleda ström.  Men det kan även var tråden, kontaktklämmor, ledare, isolatorer eller ledöppningen.

2. Gör en fysisk inspektion av stängslet:

👉 Kontrollera att isolatorerna är intakta samt att stolparna är sunda och stabila. Kontrollera ledaren och skarvkontakter.

👉 Sträck upp tråden med trådspännare vid behov och se om tråden vidrör växtlighet eller annat som den inte ska. Ofta kan man höra små knallar eller klick från kortslutningar och dåliga förbindelser, speciellt i fuktigt väder.

Ta hjälp av smarta apparater

Det är under denna slags inspektion och reparation av sitt stängsel man upptäcker fördelen med ett aggregat som kan justeras med fjärrkontroll. Samt att eventuellt även ha uppdelat en större inhägnad i flera små fållor med hjälp av en knivströmbrytare. Så kan man ta tag i tråden utan att få en stöt och kontrollera reparationen med det samma efteråt.

📲 Du kan använda din smartphone som fjärrkontroll om du kopplar in en SmartPlug mellan aggregatet och el kontakten. Väldigt praktiskt när du under inspektionen hittar ett fel och på stället kan stänga av strömmen och sedan på igen efter reparationen, utan att behöva gå fram och tillbaka.

📱 När du kollar stängselslinjen faller spänningen ju närmare du kommer till vart felet är. En Smartfix (en avancerad digital voltmätare) felsökare visar spänningen digitalt utan att anslutas till jord. Dessutom visar den med pilar i vilken riktning felet är, så du går i rätt riktning med en gång. Det spar också tid. När du ankommer till felet så kan du stänga av och på strömmen via SmartPlug appen om du har kopplat i en sådan.

Spänningen på el-stängslet kommer att vara lägst där avståndet till aggregatet är som störst. På ett välfungerande och väldimensionerat el-stängsel bör du alltid kunna mäta minst 3 000 Volt på den position som är längst bort.

Är stängslet korrekt konstruerat?

➰ Fel vi ofta ser är dålig montering av ledare (det som leder strömmen). Undgå att skarva med öglor och knutar. Alla skarvkontakter bör vara i galvaniserat eller rostfritt material som är anpassade till den aktuella tråden/tapen etc. Varje dålig skarv ger ett mätbart tapp i spänningen. Dåliga ledare är en vanlig orsak till att elstängsel inte fungerar som de ska, alltså att önskad spänning i tråden ej uppnås.

🧵 Har du ett stängsel med elreb eller elband ska du vara extra uppmärksam, för de produkterna har från start ett högt motstånd på grund av ledarna är så tunna.

Se till att alla ledningar är galvaniserade, även matarledningen från aggregatet till starten av stängslet. Koppartråd avrådes kraftigt, den leder bra men rostar lätt, vilket kan resultera i att förbindelsen sviktar. Ditt Poda center kan berätta mer om detta.

Själva konstruktionen av stängslet kan också skapa problem. Utöver att det ska vara anpassat till storleken på djuret, ska stängslet vara designat och monterat tekniskt korrekt. Till exempel bör elstängslet vid ledöppningar förbindas med en jordkabel som grävs ned i jorden under ledöppningen.

Ett Poda FenceAlarm spar tid och ger en extra trygghet

Ett elstängsel ska men jämna mellanrum kontrolleras, så att du är säker på att dina djur är i säkerhet eller inte skadar sig p.g.a. ett dåligt fungerande elstängsel.

En bra investering är ett Poda FenceAlarm som enkelt monteras på ditt elstängsel. Alarmet övervakar spänningen hela dygnet runt och rapporterar avvikelser till en app i din smartphone, som skickar ett meddelande som SMS och/eller mejl.

📲 För att snabbt hitta felen, kan man med fördel använda en SmartFix (en avancerad digital voltmätare) och därefter stänga av strömmen via din telefon om du har installerat en SmartPlug mellan aggregat och vägguttag. Mer effektivt blir det inte.

Kontakta ditt närmaste Poda center om du behöver hjälp med att hitta och åtgärda felet eller en besiktning av elstängslet. 

Varför välja Poda?

Lång erfarenhet

Totalleverantör

Vi tänker på miljön

Garanti för kvalitet