Med solen som energikälla

Skapad den

Med solen som energikälla

Ofta saknas tillgång till eluttag och vattenledningsvatten där boskap ska beta. Det gäller ex. sommarfållor och naturskyddsområden – ex. ängar, betesmarker, hedar och betesskogar.

Här behövs energi för elstängsel, vattenförsörjning och eventuellt automatiska grindar. Batterier ger kontinuerlig drift – även när solen inte skiner – medan en solpanel laddar batterierna. Solpanelen håller vanligtvis ett batteri laddat under sommarhalvåret, men exakt hur länge beror på apparat, enskild installation och lokala driftsförhållanden.

 

Aggregat med solpanel

Elstängsel krävs för säker instängsling av djur och för att förhindra rovdjur (ex. vargar) från att ta sig in i inhägnaderna. På avsides belägna platser drivs elstängsel med batterier – vanligtvis 12 V – i kombination med solpaneler.

Aggregat med solpanel finns i flera storlekar. Gallagher S100 är en av de mindre modellerna med både batteri och solpanel inbyggda i en smart och praktisk apparat. Installationen går snabbt och den kan enkelt flyttas efter behov. Batterikapaciteten är 7,2 Ah och solpanelen kan leverera 7 W. Med en lagrad energi på 1 J är denna modell perfekt för mindre fållor.

 

Aggregat, batteri och solpanel är sammanbyggda i den smarta Gallagher S100

 

Solpanelsboxen MB2800i är en 12 V aggregatanläggning i tungviktsklassen som är avsedd för stora elstängsel ute i naturen. En solpanel levererar 270 W till en batteribank på 480 Ah. Aggregatets lagrade energi är hela 21 J. Systemets totalvikt är strax under 247 kg, så traktorn måste fram när det ska flyttas.

Solpanelbox MB2800i är en kraftfull soldriven anläggning som kan driva stora elstängsel ute i naturen

 

Soldriven markpump

Ute i naturen går det inte att bara öppna vattenkranen, men med en soldriven markpump kan man leda ut vatten till djurens vattentråg, antingen från en brunn eller en naturlig källa. Även om det finns tillgång till ex. en bäck har installation av en markpump stora fördelar: den ger djuren en säker och lättillgänglig plats att dricka på och bräddarna trampas inte ner.

Podas soldrivna markpump kan förse flera fållor/vattentråg samtidigt och kan pumpa ut upp till 1 000 liter per dag, vilket räcker för 20 nötkreatur eller 100 får under sommarhalvåret.

 

Podas soldrivna markpumpar pumpar dricksvatten direkt till djurens vattentråg

 

Automatiska grindar – med hjälp av solen

Vi på Poda Stängsel erbjuder olika lösningar när allmänheten ska ha tillträde till inhägnade naturområden. Utmaningen är att göra användningen enkel för ex. rullstolsburna, cyklister och personer med barnvagnar, samtidigt som tjänsten förhindrar att grinden lämnas öppen.

En soldriven, automatisk grind som öppnas med en knapptryckning och stängs automatiskt är ett av alternativen. Den automatiska motorn drivs av 24 V och strömförsörjs av solpaneler. Styrningen kan justeras så att grinden stängs efter ett inställt antal sekunder. Mycket praktiskt och bekvämt – även på ex. ridvägar, där ryttare kan öppna grinden från hästryggen.

 

Automatiska grindar kan även installeras i naturen. Praktiskt för bl.a. rullstolsburna och ryttare

 

Kontakta ditt Poda-center för råd och vägledning kring vilken solpanelslösning som passar bäst för just dina behov. Poda hjälper naturligtvis också gärna till med professionell installation.


Kommentar(er) 2

Skriv din kommentar

 

 

Skicka ett meddelande och få ett svar från ditt lokala Poda-center


 

© Poda A/S 2022