Så underhåller du dina trästängsel och -grindar

Skapad den

Så underhåller du dina trästängsel och -grindar


Alla träprodukter som används utomhus får naturligt en grå patina när de påverkas av sol, vind och väder – och detta gäller både naturträ och tryckimpregnerat trä. Bleknande eller avvikande färger är därför helt normalt.

Det gråa, patinerade utseendet har sin egen charm, men om du vill bevara träets ursprungliga färg – eller vill ha en ny färg – måste du underhålla och måla dina stängsel och grindar. Regelbunden behandling skyddar naturligtvis också träet mot vattens och solstrålars nedbrytande effekt. Många medel innehåller även fungicider, som motverkar alg- och svampangrepp.

Hur ofta träet ska målas beror på hur exponerat det är och vilka produkter man använder.

Träskyddsmedel finns i laserande, transparenta och halv- eller heltäckande varianter. ”Laserande” betyder att man kan se träets årsringar genom den (tunna) ytbehandlingen. De mindre täckande produkterna behöver å andra sidan inte påföras så ofta.

Som regel bör grindar, stolpar och stängsel i (exotiskt) lövträ oljebehandlas årligen med en laserande olja, ex. av den typ som används för träterrasser. Oljan förhindrar träet från att torka ut och bevarar dess naturliga glöd. Om träet är mycket medtaget är det ofta möjligt att ex. ge grindar i lövträ nytt liv genom att slipa dem innan de oljebehandlas. Observera att vattenbaserad träskyddsbehandling eller träfärg inte kommer att fästa ordentligt efter en oljebehandling.

Hästfållor och stängsel för ridbanor kan behandlas med klassisk, svartbrun trätjärolja. Trätjäroljan från Poda är baserad på naturlig trätjära och innehåller aromatiska ämnen som gör hästarna mindre benägna att gnaga på stängslet.

Du kan också skydda ditt trä med "vanliga" träskyddsmedel, som finns i många olika fabrikat och färger. Du bör dock vänta i 12 månader med att behandla tryckimpregnerat trä för första gången. Om det nya, tryckimpregnerade träet ska behandlas med transparent träskyddsmedel bör du vänta tills färgen från impregneringsprocessen är helt borta. På så sätt blandas färgerna inte ihop till en oönskad kulör och du får ett snyggt och enhetligt resultat.

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

 

Skicka ett meddelande och få ett svar från ditt lokala Poda-center


 

© Poda A/S 2020