Stängsel mot vargar i Tyskland

Skapad den

Stängsel mot vargar i Tyskland

 

I Oberwiesenthal i Tyskland, nära den tjeckiska gränsen, har förbundslandet Sachsen sponsrat ett vargskyddsstängsel. Det omfattande stängselprojektet utfördes av Poda Zaun OWL (Ost Westfalen Lippe).

 

Projektet initierades efter det att en flock vargar attackerat en alpackauppfödares djur. I inhägnaden gick både alpackor och får, och i första omgången var det fåren som drabbades. Vargarna utgjorde ett ständigt hot mot både fåren och de värdefulla avelsalpackorna, och på grund av risken tvingades man leda in alla de 80 betande djuren i stallet varje kväll. Detta innebar en stor daglig belastning – även för djuren, som tvingades vänja sig vid att sova i ett stängt stall.

 

Det var nödvändigt att installera ett vargskyddsstängsel – och dessutom så snabbt som möjligt: Det var höst och den första snön förväntades redan i det högt belägna området. Efter godkännandet av finansieringen och den efterföljande ordern skulle projektet därför slutföras på bara två veckor. Men utmaningar saknades inte!

 

 

Svår terräng

Särskilt terrängen var en utmaning: De gräsängar som skulle säkras låg på branta sluttningar, i en höjd på 800 – 1 200 meter, vid foten av berget Fichtelberg. Perfekt för alpackor, som är naturliga "klättringskonstnärer" och som därmed känner sig hemma i denna typ av miljö, men problematiskt för de maskiner som skulle användas vid stängselmonteringen. Vissa områden var helt otillgängliga för maskinerna och man kunde dessutom i den bergiga miljön förvänta sig stenig mark under gräset, som definitivt skulle försvåra arbetet.

 

Till och med avlastningen av det material som skulle användas var problematisk i den kuperade terrängen och kunde bara ske från smala vägar. Lyckligtvis kunde en del av stängslet etableras vid naturliga vattendrag, medan andra partier kunde löpa längs rälsen på det närliggande Fichtelberg-tågspåret.

 

 

Stängsellösningen

För att skydda djuren monterades ett 1 kilometer långt nätstängsel med elsäkring. Poda Supernet valdes för uppgiften. Detta nät kännetecknas av härdade, fjädrande horisontella trådar och kontinuerliga vertikala trådar, som fogas samman med en separat, extremt robust knut i varje enskild trådkorsning.

 

Nätstängslet grävdes ner till ett djup av 50 cm för att förhindra vargarna från att gräva sig in under stängslet. För att förhindra dem från att klättra över stängslet monterades det med elektriska ledningar, som strömförsörjdes av ett kraftfullt aggregat.

 

Flera hundra Poda Ekostolpar av robiniaträ användes för inhägnaden. När nätet är uppspänt belastas stängslet hårt och därför förstärktes det med specialkonstruktioner i avslutningar, hörn och där stängslets riktning ändrades. Stolparna rammades ner till sitt slutliga djup i den utgrävda rännan, och därmed var stängslets stabilitet säkerställd. Med en specialutrustad maskin kunde Poda-montörerna säkert driva ner stolparna, även i branta sluttningar.

 

I stängslets grindöppningar monterades lättviktsgrindar med galler. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och därför skulle naturligtvis även grindarna vargsäkras. Terrängen under grindarna säkrades mot undergrävning, och som klättersäkring monterades elastiska elektriska gummirep på grindarna.

 

 

Teamwork

Under arbetet skulle stor försiktighet iakttas, eftersom djuren befann sig i intilliggande områden, eller i områden där maskiner och material fraktades. Varje kväll fick stängselsystemet stängas provisoriskt för att minimera risken för att vargarna skulle ta sig in i området.

 

Kunden hjälpte Poda-montörerna med demontering och grävarbete. En del av arbetet fortsatte till sent på kvällen och montörteamet kunde därmed fortsätta med stängselbyggandet omedelbart nästa morgon. Utmaningarna möttes och oron vändes snabbt till glada leenden – vargskyddet var färdigt i avtalad tid. Målet var nått!

 

Även ägarna var nöjda: "Arbetet utfördes kompetent, snabbt och vänligt. Vargskyddsstängslet för våra alpackor byggdes i svår terräng och lämnar inget att önska. Tack så mycket!"

Fritz-Jürgen Hieke och Romy Schmidt

 

 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

 

 

Skicka ett meddelande och få ett svar från ditt lokala Poda-center


 

© Poda A/S 2020