Intervju med en Poda-partner

Lars, hur hamnade du hos Poda?

- "År 1996 hade jag precis sålt mitt företag i bilbranschen. Samtidigt hade min fru Anja och jag köpt ett hus på landet och behövde stängsel. När Poda-representanten kom med stängslet frågade han om jag inte skulle kunna tänka mig att sälja Poda-stängsel. Jag svarade att han bara skulle ta det med sig så skulle jag nog lyckas sälja det".


Vad fick dig att besluta dig för att bli självständig igen år 1998?

- "Tja, svaret är väl inte ovanligt. Att vara sin egen herre och själv kunna tillrättalägga sin tid, det tilltalar mig".


Vad har varit den största utmaningen?

- "Den största utmaningen har varit att skaffa ett bra kundunderlag. I vårt område var inte Poda särskilt väl representerade. Därmed var vi tvungna att starta från början och lägga stor energi på att bygga upp kundbasen. Och det har vi gjort nu".


Har du någonsin ångra beslutet att börja hos Poda?

- "Nej, aldrig!


Vad är det bästa med att vara en del av Poda-koncernen?

- "Det är svårt att ge ett enkelt svar på den frågan. Det finns en rad faktorer. En stark marknadsföring. Det är mycket tillfredsställande att arbeta med ett bra varumärke. Ett varumärke som också är kvalitetsmedvetet, i den högsta klassen. Och kundgruppen är solid, vilket säkerställer minimalt krångel med skulder och bra intäkter".


Vad är det sämsta med att vara en del av Poda-koncernen?

- "Ingenting. Inget är dåligt. Naturligtvis är det irriterande när man en eller annan gång inte får enskilda produkter tillräckligt snabbt. Men så kan ju marknader vara ibland och det är kunderna också medvetna om. Men det är, som sagt, inget dåligt hos Poda; jag har upplevt betydligt värre i andra branscher".


Hur påverkades din affärsverksamhet när du började använda underleverantörer för montering så att det blev mer tid för försäljning?

- "Vi har upplevt en markant ökning av försäljningen".


Lever det de presterar upp till dina och Podas kvalitetskrav?

- "Man måste ligga på dem. Man ska berätta för dem hur arbetet ska genomföras och kontrollera det arbete de utför. Men då fungerar det. Och jag kan därmed lägga tiden på försäljning".


Hur har det påverkat din familj att du blev självständig hos Poda?

- "Jag har ju varit självständig tidigare. Men påverkan är faktiskt positiv. Har man ett positivt arbetsliv påverkas familjelivet positivt".