Poda stängsel - til framsidan

Din varukorg

- är tom...
GÅ TILL STÄNGSELKASSANAnmäl dig till Podas nyhetsbrev

Poda kronhjort staket sparar skörd

De stora populationer av rådjur orsakar odlare stora förluster, men goda erfarenheter av elstängsel runt de exponerade områdena har visat sig vara en effektiv lösning på problemet.

Kronhjortarna har stor aptit på majs, potatis, raps och andra grödor och efterlämnar på många ställen allvarliga markskador när de under natten söker sig ut i markerna för att hitta föda. Det finns ingen övergripande sammanställning över lantmännens förluster, men i media har man kunnat läsa om uppfödare som varje år mister 50-200 000 DKK eller mer pga. kronhjortar - och ingen ersättning finns att inhämta.

Specialstängsel för kronhjortar
En av de berörda lantmännen är Frede Hedegaard i Sunds i Danmark som i flera år har levt med kronhjortar som grannar. “Kronhjortarna har låtit sig väl smaka av grödorna, och förra vintern hade de till och med varit i gropen med sättpotatis och ätit eller förstört minst 5-600 tunnor. Vi hade knappt hunnit sätta de första potatisarna förrän kronhjortarna var igång på markerna - så till slut beslutade jag mig för att sätta upp ett stängsel“, berättar han.

En förfrågan till Poda Stängsel resulterade i ett 170 cm högt 4-tråds elstängsel - en lite ovanlig lösning eftersom de flesta tänker nätstängsel i samband med viltstängsel. “Stängslet är endast avsett att hålla stora kronhjortar ute och då finns det flera fördelar med elstängsel“, förklarar Svend Erik Højgaard från Poda Stängsel Väst, som stod för uppdraget. “Trådarnas höjd och placeringen gör att mindre vilt kan passera genom stängslet - och risken att hjortarnas horn fastnar i ett elstängsel är också mindre.”

Ekonomiskt sett är elstängsel dessutom ett bra alternativ till nätstängsel: “Materialkostnaderna blir lägre med elstängsel, och eftersom vi använder bra material - ex. pålar med 20 års garanti - kommer avskrivningen över åren att vara låg“, förklarar Svend Erik Højgaard.

Stängslet betalar sig på några få år
Efter ett år kan Frede Hedegaard konstatera att stängslet har fungerat: “Kronhjortarna respekterar stängslet och håller sig på avstånd, berättar han. Potatisskörden kom säkert i hamn och till och med utbytet av gräsfrö har varit högre. Det hade jag faktiskt inte räknad med; minst 3-400 kilo extra fröutbyte per hektar jämfört med förra året då det inte fanns något stängsel“, uppskattar han. Tack vare det större utbytet kommer kronhjortstängslet snabbt att ha betalat sig.

Viltkonsult i Skov- och Naturstyrelsen, Jens Henrik Jakobsen, bekräftar att fler och fler lantmän sätter upp stängsel in mot skog och planteringar: “Stängsel är ju en effektiv lösning. Så länge kronhjortarna färdas fritt kommer de att söka sig till den föda de föredrar och där de lättast kommer åt den - och grödorna i markerna är både lättillgängliga och rika på kalorier“, förklarar han.

Hos Poda ser Svend Erik Højgaard fram emot fler uppdrag med kronhjortsstängsel i framtiden. “Vi monterar stängsel hela året runt och det är en bra idé att få ett stängsel uppsatt innan våren, då det i allmänhet är mycket hektiskt“, berättar han. De positiva erfarenheterna av kronhjortstängslet har i övrigt gjort att Frede Hedegaard överväger att få de sista infarterna till sina marker inhägnade så att framtida grödor skyddas ännu bättre från kronhjortarna.

Kronhjortstängsel räddar skörden