Poda stängsel - til framsidan

Din varukorg

- är tom...
GÅ TILL STÄNGSELKASSAN
Anmäl dig till Podas nyhetsbrev

Frederik den VII’s kanal

Frederik den VII:s kanalStigarna där hästar i gamla tider drog skeppen genom kanalerna används nu flitigt av turister och motionärer. Vid kanalens bredd ses det anläggningsställe som bönderna använde på den tiden när boskapen skulle över näset mellan kanalen och Limfjorden. Nu är djuren tillbaka och ser till att den fina naturliga balansen inte kvävs av viltväxande gräs, buskar och träd.
Frederik VII:s kanal
himmerlandskoer-ved-skilt-og-cykel Bygget längs med Limfjordkusten för att leda skeppstrafiken förbi Løgstør Grunde.

I bruk från 1861-1913. Under det mest hektiska året passerade nästan 3 000 skepp.

Ett av den tidens största anläggningsarbeten, med en budget som motsvarar en Storabältsbro idag.

Kanalen är 4,4 km lång, 22-28 m bred och 3 m djup, uthuggen i kalk- och flintgrunden med hackor och skovlar över en 5-års period.

Kanalen firar 150-års jubileum år 2011.

Läs mer: www.limfjordsmuseet.dk


Historia, kultur och natur går upp i en högre enhet vid Frederik den VII:s kanal vid Løgstør.

Här har lantbrukarföreningen Agri Nord haft ansvaret för ett stort naturbevaringsprojekt som i samarbete med Limfjordsmuseet, Vesthimmerlands Kommune, nötkreatursföreningen Himmerland och markägarna stod färdigt till kanalens 150-års jubileum i år.

Poda Stängsel Terndrup har utfört inhägningsuppdragen med röjning av stängsellinjer, etablering av dricksplatser för djuren och uppsättning av stängsel på de ca 35 ha stora ytorna.

Museum med skepp Frederik den VII:s kanal med Limfjorden i bakgrunden. Bron till höger kan svängas så att skeppen kunde passera i gamla dagar. Kanalfogdens byggnad är idag en del av Limfjordsmuseet.
Den fredade naturen som omger kanalen vårdas av både får och boskap. Bl.a. kan man se den danska rasen Jysk Kvaeg, som till skillnad från moderna nötkreatur är oförädlad och därför kan vara maken till de nötkreatur som betade vid kanalen år 1861.

Museum med skepp Michael Palsgaard Andersen från lantbruksföreningen Agri Nord hjälper bl.a. kommunerna att genomföra naturvårdsprojekt som det vid Frederik den VII:s Kanal.
Stängslen är anpassade för uppgiften med både Poda Supernet och elstängsel, monterat på Poda Økopæle i robinieträ. Även om det inte fanns elstängsel på den tiden kanalen användes är resultatet ett stängsel som både är effektivt och passar diskret och naturligt in i de historiska omgivningarna.

Hegnsnyt var på naturvandring vid Frederik den VII:s kanal tillsammans med lantbrukarföreningen Agri Nords natur- och miljökonsulter Michael Palsgaard Andersen og Christina Weidick Kærsgaard, som guidade oss runt mellan de sällsynta växterna och insekterna vid kanalen.

”Avbetningsprojektet har varit framgångsrikt. Det både bevarar och förbättrar det unika växtlivet i området ”, berättar Christina Kærsgaard.

Michael Palsgaard Andersen, som har varit projektansvarig, var också mycket nöjd. ”Projektet vid Frederik den VII kanal är ett resultat av ett unikt samarbete mellan Vesthimmerlands Kommune, Limfjordsmuseet, Nötkreatursföreningen Himmerland och markägarna längs kanalen”, berättar han. Nyckelorden har varit öppenhet, frivillighet och gemenskap, och det har gjort att alla kunnat se fördelarna med projektet och velat bidra till att det blev en succé.

Agri Nord har realiserat projektet med medel från FødevareErhverv, Vesthimmerlands Kommune och Aage V. Jensen Naturfond.