Poda stängsel - til framsidan

Din varukorg

- är tom...
GÅ TILL STÄNGSELKASSAN
Anmäl dig till Podas nyhetsbrev

Bison tillbaka till naturen

Bisonoxen tillbaka i den danska naturen Europas största landlevande däggdjur - den europeiska bisonoxen - är tillbaka i naturen efter en frånvaro på flera tusen år. Den 14 oktober släpptes 3 bisonoxar lösa, vederbörligt inhägnade av Poda Supernet med eltrådar monterade på Økopæle i robinie.
Europeisk bisonoxe
Storlek: Längd ca 200-240 cm, skulderhöjd ca 170-190 cm.
Vikt: ca 800 kg (hanar), 450 kg (honor)
Föda: Primärt gräs, blad, kvistar och bark.
Avkomma: 1 unge, 9 månaders dräktighet.
Naturlig livsmiljö: I skogar och på grässlätter.
Utbredning idag: Naturreservat i Polen och Östeuropa.
Bestånd: Mycket hotad - det finns bara ca 4 000 individer globalt.
Den sista fria bisonoxen sköts år 1919
För ca 10 000 år sedan var den europeiska bisonoxen utbredd över större delen av Europa, men därefter gick beståndet starkt tillbaka: Den sista fritt levande bisonoxen sköts i de polska skogarna år 1919.

Världens nuvarande bestånd existerar uteslutande tack vare att man kunde avla vidare på 12 av de totalt 54 bisonoxar som hade överlevt i djurparker.

Stängslet finns inte för skojs skull
Bisonoxarna betar för det mesta fredligt, men rasen är otroligt smidig, kan springa i upp till 60 km/t och kan dessutom hoppa högt. I en djurpark i Danmark fanns för några år sedan en temperamentsfull bisontjur som flyttade på stängsel, fodervagnar och 600 kg tunga stockar!

Valet av stängsel föll på Poda Supernet, som både är kraftigt fjädrande och robust - och säkrat med den karaktäristiska knuten som omsluter och låser alla trådkryssfogar. Eltrådar skapar ytterligare respekt för det nya stängslet.

Av hänsyn till omgivningarna fick inte stängslet vara för högt. ”Lösningen är ett avskärmningsdike - en barriär - innanför stängslet”, förklarar Mogens Andersen, som i egenskap av driftsledare i Aage V. Jensen Naturfond har stått för projektet. ”På så sätt har vi skapat en inhägnad som är diskret att se på, men som verkar oöverstiglig för djuren.”

Naturfondens planer för Vorup Enge inkluderar dessutom en utökning av området till 40 hektar - och tills dess ska bisontjurarna ha ”feminint” sällskap i form av 10 nya artfränder från Polen - vilket förhoppningsvis leder till massor av nya små bisonoxar!